Limitele bagajelor de mana in functie de compania aeriana

Limitele bagajelor de mana in functie de compania aeriana

Ați ales destinația și ați făcut rezervarea pentru biletele de avion… dar cum procedați cu bagajul?

Înainte să începeți împachetările în valiza sau trollerul preferat, ar trebui să verificați dacă acestea întrunesc condițiile permise de greutate și dimensiuni.

Care este greutatea maxim admisă pentru bagajul de mână? Fiecare companie are politica proprie de bagaje, unde sunt reglementate aspecte precum numărul de bagaje permise, dimensiunile și greutatea maxim admise, așadar ar trebui să verificați înainte de fiecare zbor dacă vă încadrați în limitele impuse. Altfel, costurile suplimentare s-ar putea să fie mai mari decât vă așteptați.

Dimensiunile bagajului de mână ADVERTISEMENT

Limitele dimensiunilor bagajul de mână diferă de la o companie aeriană la alta.

De exemplu, dimensiunile maxim admise pentru bagajele de mână la Ryanair sunt aproape aceleași ca cele de la Wizz Air, existând o diferență de doar câteva centimetri. Deși nu pare nimic important, este posibil să aveți probleme la biroul de check-in – dacă bagajul de mână depășește limitele, va fi pus în cală și va trebui să plătiți o taxă suplimentară.

În general, ar trebui să puteți plasa cu ușurință bagajul de mână sub scaunul din fața dumneavoastră sau în compartimentul de deasupra capului. Fiecare companie aeriană are propria politică privind dimensiunile și greutatea bagajului de mână. De asemenea, vă reamintim că dimensiunile bagajului de mână includ și toate părțile proeminente, precum mânere, buzunare aplicate sau roți, etc. De obicei, bagajul de mână nu ar trebui să cântărească mai mult de 8-10 kg.

 Air France Dimensiuni maxime: 55x35x25cm

Greutatea combinata a bagajelor de mana nu trebuie sa depaseasca 12 kg (pentru clasele de zbor Economic, Premium Economy pe rute scurte) sau 18 kg pentru (clasele Premium Economy – rute lungi, Business, La Premiere). Pe langa bagajul de mana poti lua cu tine si o poseta, aparatul foto sau geanta de laptop insa dimensiunile acesteia nu trebuie sa depaseasca 40 x 30 x 15 cm. Fiecare pasager poate transporta lichide in bagajul de mana, insa este necesar sa le pui intr-o punga transparenta de plastic de maxim 20×20 cm, iar fiecare recipient cu lichid nu trebuie sa depaseasca 100ml.

American Airlines Dimensiuni maxime: 56 x 36 x 23 cm Este permis transportul unui bagaj de mana de maxim 23 kg plus o poseta sau o geanta de laptop a carei greutate trebuie sa fie mai mica decat cea a bagajului de mana. Poti transporta chiar si instrumente muzicale sau sacosa pentru haine cu dimensiune maxima de 115/130 cm, dar trebuie sa fii sigur ca acestea incap in compartimentul de bagaje de deasupra capului sau sub scaunul din fata ta.

Blue Air Dimensiuni maxime: 55 x 40 x 20 cm Greutatea maxima a bagajului de cala nu trebuie sa depaseasca 10 kg, iar printre obiectele permise se numara cele electronice (laptop, tableta, kindle), cat si placa de par, epilatorul sau periuta electrica. La cele din urma este necesar sa le scoti bateriile si sa le depozitezi separat.

British Airways Dimensiunea si greutatea bagajului variaza in functie de ruta aleasa. Pentru zborurile spre si dinspre Brazilia ai dreptul de a transporta o geanta de mana/laptop cu o greutate de maxim 23 kg si dimensiuni de 45 x 36 x 20 cm,cat si un bagaj aditional cu o greutate de maxim 23 kg si dimensiuni de 56 x 45 x 25 cm. Pentru toate celelalte zboruri – geanta de mana/laptop (23 kg si 40 x 30 x 15 cm) si o geanta aditionala (23 kg si dimensiuni de 56 x 45 x 25 cm). Emirates Dimensiuni maxime: 55 x 38 x 20 cm Pasagerii care calatoresc la Clasa Economica au dreptul la un singur bagaj de mana de dimensiunile 55 x 38 x 20 cm si greutate maxima 7 kg. De asemenea, sunt permise achizitiile din duty-free in cantitati rezonabile. Celor care calatoresc la clasa Business si Intai le este permis sa transporte doua bagaje de mana in limita a 7kg fiecare.

KLM Dimensiuni maxime: 55 x 35 x 25 cm Pentru Clasa Economica se admite un singur bagaj de mana de dimensiuni 55 x 35 x 25 cm plus un accesoriu (o geanta, o valiza) cu dimensiuni de maxim 40 x 30 x 15 cm. Ambele bagaje nu trebuie sa cantareasca mai mult de 12 kg. Pentru clasa Business sunt admise doua bagaje de mana cu dimensiunea maxima de 55 x 35 x 25 cm, plus un accesoriu cu dimensiunea maxima 40 x 30 x 15 cm. Toate cele trei bagaje nu pot cantari mai mult de 18 kg. Lufthansa Dimensiuni maxime: 55 x 40 x 23 cm Celor care calatoresc la Clasa Economica si Premium Economica le este permis un singur bagaj de mana cu o greutate maxima de 8 kg, iar celor care calatoresc la clasele Business si Intai le sunt permise doua bagaje de mana cu greutatea maxima de 8kg fiecare. Bateriile, incarcatoarele si concentratoarele de oxigen portabile pot fi transportate doar in bagajul de mana, fiind interzise in bagajul de cala.

Qatar Airways Dimensiuni maxime: 50 x 37 x 35 cm Pentru zborurile la clasa Economica este permis un singur bagaj care nu trebuie sa depaseasca 7 kg, iar pentru zborurile la clasele Business si Intai sunt permise doua bagaje a caror greutate nu trebuie sa depaseasca 15 kg. In plus, pe langa bagajul de mana, poti avea si obiecte personale cum ar fi: o poseta, o servieta, haina sau carje, baston, camera foto, precum si obiectele achizitionate din duty-free. Laptop-urile si gentile de laptop sunt incadrate ca bagaj de mana.

Swiss International Air Lines Dimensiuni maxime: 55 x 40 x 23 cm Pentru zborurile la clasa Economica este permis un singur bagaj de mana care trebuie sa cantareasca maxim 8 kg, iar pentru zborurile la clasele Business si Intai sunt permise doua bagaje de mana a cate 8 kg fiecare. Adultii si copiii pot avea ca bagaj suplimentar o geanta, geanta de laptop (cu dimensiuni maxime de 40 x 30 x 10 cm), scaun pentru copil, o pereche de carje sau alte tipuri de proteze, echipament medical.

Tarom Dimensiunea bagajului poate varia in functie de aeronava cu care vei zbura. Astfel, daca zbori cu aeronave de tip Boeing sau Airbus dimensiunea maxima a bagajului este de 55x 40x 20cm, iar daca zbori cu aeronave de tip ATR 42 / ATR 72 dimensiunea maxima este de 35x 30 x 20cm. In ambele variante greutatea bagajului nu trebuie sa depaseasca 10 kg.

Turkish Airlines Dimensiuni maxime: 55 x 40 x 23 cm Pasagerilor care calatoresc la clasa economica li se permite un bagaj de mana in limita a 8 kg, la clasa Business sunt permise doua bagaje de mana a cate 8 kg fiecare. Pe langa bagajul de mana este permis inca un bagaj cum ar fi poseta, camera foto, geanta de laptop, umbrela.

Wizz Air Bagajul de mana este inclus in pretul biletului in functie de dimensiuni: este gratuit daca este bagaj mic ( maxim 42 x 32 x 25 cm si maxim 10 kg). Daca ai un bagaj mare (cu dimensiuni maxime de 56 x 45 x 25 cm si maxim 10 kg), atunci vei plati o suma in functie de durata zborului. Astfel, daca zborul este unul scurt(pana in 2 ore si 40 de minute) vei plati 10 EUR daca anunti online sau prin telefon greutatea bagajului, sau 35 EUR daca anunti la aeroport. Pentru un zbor lung, dimensiunea mare a bagajului va costa 18 EURO daca anunti inainte de imbarcare sau 35 EUR daca anunti la aeroport.

Desi am incercat sa trec in revista cele mai importante companii aeriene, sfatul meu este ca inainte de a pleca la drum sa intri pe site-ul companiei cu care vei zbura si sa te asiguri ca bagajele tale indeplinesc cerintele pentru marime si greutate. In caz contrar, suprataxa pentru excedentul de bagaj poate fi costisitoare.

Leave Your Comment